STOKs Bestyrelse har deltaget på den Nordiske Familiterapikongres 27-30 august 2024 i Bergen, Norge.
Her følger indtryk og referater fra forskellige oplæg og workshops.
XIII Nordic Family Therapy Congress 2024
- aftryk fra indersiden af en deltager
Tilstedeværelsen af den verdensberømte norske kunstner Edward Munch (1863-1944) blev en rød tråd igennem Nordisk kongres i Bergen i slutningen af august måned.
Med citater fra, vistnok, et dagbogsnotat:
´Nothing is small nothing is great
There are worlds within us.
Small things form
part of the large.
Large things form
part of the small.
A drop of blood is a world of its
own with a sun and planets. The
see is drop. A tiny part of our
body. God is in us and we are in
God. The primeval light is
everywhere and the light is
where life is. And everything is
movement and light.
rettedes deltagernes opmærksomhed imod relationen mellem vore indre, mentale rum og stemmer og forholdet til den ydre verden omkring os; Munch opmuntrer og inviterer os med andre ord, med sin kunst og sine filosofiske præferencer, ind i stadig bevægelige forbindelser mellem tid, rum og sted.
´There are worlds within us` lød citatet i invitationen, som fortsatte således:
`Nothing is small – nothing is big, in us are worlds` reflecting that we are in motion, within ourselves, between each other and our surroundings. We live in and are presented to both the inner and the great outer world through all our senses. Often overwhelming, far away, distant. And at the same time close. Divers and complex. As people and professionals. In us are worlds´.
Bundet sammen af diverse storslåede og tankevækkende kunstneriske indslag lagde kongressens mangfoldige muligheder for at opdage, undersøge, udvide, reflektere over egne og andres indsigter og udsigter sig oveni dem, som var i forvejen.
Det er selvsagt ikke muligt, at få det hele med, men her følger små glimt af aftryk fra nogle keynotes og workshops i skøn forening, - indefra (fra indersiden af skribenten) og ud:
THE ART OF THERAPY
Det var ikke første gang, jeg mødte svenske Carina Håkansson. Forhåbentlig bliver det heller ikke den sidste.
´About ethics and the necessity of taking a stance` var et gennemgående omdrejningspunkt omkring hendes workshop.
Carinas inderlighed, når hun taler om ´ordinary knowledge` og betydninger af at inkludere sig selv i professionelle samtaler, kan sammen med eksempler fra hendes egen virkelighed røre en sten!
Carina talte om ´the importance of someone listening`, om ´being careful with the words you use`, om ´the need to be incouraged`, om ´respectful ways of talking`, om the art of listening`.
Disse budskaber, disse etikker, disse standpunkter blev som altid formidlet på måder, som får mig til at highlighte værdien af at kunne tale meningsfuldt, indefra of ud, om levede erfaringer og profession:
´The art of talking`!
Dén kunst mestrer Carina Håkansson!
CONCEPT OF ´DIALOGUE COFFEE`
Ligesom mange af Munch´s værker afspejler en melankolsk, ind imellem rå verden, forholdt også Õzlem Cekic sig, som dansk keynote-speaker, til nogle af denne verdens barske udtryk med sine eksempler på generaliseret had og alverdens konflikt, i det små og nære og i det helt store.
Som et lys i mørket stod hun dér, i kongressens kongesal, og udbredte sine ideer og sine positive erfaringer med helt konkret brobygning, som et effektfuldt modsvar.
Brobygning på Õzlemsk drejer sig omkring alting, fra store konflikter med udgangspunkt i religion og politik, henover den måde, hvorpå vi omgås hinanden i hverdags- og familielivet og endelig – og ikke mindst – om den måde, hvorpå vi ´omgås` os selv, - de dynamikker, som vi selv repræsenterer, mere eller mindre bevidst.
´Nothing is small – nothing is big. In us are worlds`
LOOK OUTSIDE YOURSELF. REFLECTIONS ON RELATIONS
En nærværende dialog mellem norske Lennart Lorås og danske Jacob Cillius om relationer – til både levende og afdøde, til ting og til steder, til irriterende insekter og til fisken, som vi IKKE fangede – hvilket alt sammen har betydninger for de liv, vi lever med hinanden.
Dialogen blev nærværende og bevægende gennem personlige og genkendelige fortællinger og måske særligt tankevækkende gennem opfordringen til at forsøge at vende fokus bort fra os selv og henimod den anden og relationen.
´Perhaps the meaning of life is to find the other´, spørger de to.
LITERATURE AND THERAPY. REFLECTIONS ON ANXIETY IN THE WORLD AND THE WORLD INSIDE US
Hvordan kan vi få øje på alternativer til terapeutiske teknikker? - spurgte Hans Christian Michaelsen – ikke bare for at blive bedre terapeuter, men også for at blive bedre mennesker.
Hanns Christian Michaelsen sætter i sin søgen efter ´paths to go on´ i terapien fokus på kunsten, på teatret, på litteraturen, og herunder på fabler, folkesagn og fortællinger. Han henviser med ord og billeder – særdeles inspirerende – til Edward Munch ´There are worlds within us`, og han taler om ´interconnectiveness´, om ´the dynamics of exchanging stories´.
´We are all researchers, as well in our personal lives as in our professionals´ er tilgangen.
´There are worlds within us`.
DOES THE MARGINALISATION OF FAMILYTHERAPY POINT TOWARDS A PRODUCTIVE FUTURE FOR MENTAL HEALTH AND SOCIAL SERVICES? - AN INVITATION TO REFLECTIVE DIALOGUES.
Når Rolf Sundet inviterer til refleksive dialoger om familieterapien som marginaliseret, næsten som en gøgeunge i reden af ´sikre`, såkaldt evidensbaserede metoder, kalder han også med denne workshop vedholdende på aktivisme i relation til det herskende, terapeutiske paradigme.
´Der findes ingen forskningsbaseret viden om, at diagnoser hjælper mennesker´, understreger han. Konteksten er afgørende, herunder også den meget konkrete, - økonomi, for eksempel ikke have råd til at købe en madkasse til sit barn.
´Family-therapy is within a broader frame. Assessments are part of therapy, diagnosis are part of therapy. How are people met?
Rolf Sundet har et kritisk blik og en skarp formidling, - som i denne skribents øjne vidner om både stor indsigt og åben, social og politisk indignation og stillingtagen som en nødvendighed - ofte leveret med anekdoter og slagfaste citater, som når han refererer til Harry Goolishian som følger:
´You can kiss the system, but the system can screw you`.
Afslutningsvis vil jeg omtale et mere spontant element fra festmiddagen, ét af kongressens flere vigtige, sociale arrangementer.
Hvert enkelt nordisk land havde forinden fået til opgave at stille op med et kort indslag.
Hvad stiller man op med sådan en opgave?
Vi i STOK´s bestyrelse besluttede at vove os frem med at udbrede en dansk tekst af Benny Andersen og Poul Dissing, fremført af kunstnerne selv på lyd og tekstet på storskærmene. Håbet var, at de fleste nordiske deltagere ville kunne forstå at binde denne stille, lille tekst af bittesmå perspektiver fra et dansk hjørne meningsfuldt sammen, én fortælling blandt mange. Én stemme, ét perspektiv blandt tusinde andre, som en ydmyg reference til Edward Munch´s ´The worlds within us. Nothing is small, nothing is big`:
UDSIGT I KIKKERT
En sø med en båd og en måge.
En olding der maler en låge.
En bus der passerer en rose.
En frø standser op ved en mose.
En rødternet dug på en snor.
Et barn lægges frem på et bord.
En tømrer der slår med en hammer
på et skur som han hver gang rammer.
Et postbud der lægger jakken.
En høne der klør sig i nakken.
En udgravning fyldes med fyld.
En bladlus går løs på en hyld.
En dreng dumper ned fra en stige
og gribes straks af en pige.
En myre tar mål til en tue.
En hoppe forfølger en flue.
En fodbold der rammer en and
som vælter og råber på vand.
En mand med en smørblomst i håret
og kvindehænder på låret.
En finger tas ud af en pibe.
Et tog kører under en vibe
og over en rustfarvet bæk
og om bag et træ og blir væk.
I kornet danner vinden fine riller
så man ligefrem kan se hvor det kilder.
En drage har kvaler med snoren.
Se solen en meter fra jorden!
Et bryst kommer tæt på en mund
vel nok ikke helt uden grund.
Jeg sænker min kikkert og ser
at alle de adskilte dele
hænger sammen som et hele
der kan blive til endnu mer
jeg synger, mens solkuglen bunder:
Gid jorden aldrig går under!
Med denne tekst, og ikke mindst med reference til Munch´s betragtninger i sin dagbog for vel snart 100 år siden `Nothing is small – nothing is big, in us are worlds`, - med denne henvisning til Munch´s interesse og søgen efter at belyse mudrede relationer mellem vore egne indre verdener og den ydre verden af natur, kulturelle forhold og sociale relationer, takker jeg for nogle dage i magiske, charmerende Bergen, som bredte sine regnvåde vinger ud over vistnok omkring 400 deltagere i en veltilrettelagt og helt igennem storslået nordisk kongres i familieterapi.
Susanne Johansen